Menu
Základní škola Zbiroh
Základní škola J. V. Sládka Zbiroh

Místo radostného poznání, inspirace a bezpečného zázemí

Žáci jsou vedeni k praktickým činnostem v oblasti ekologie a péče o přírodu a zvířata, která v ní žijí.

Skutečně zdravá škola - jídelna

Audit zbytků

Audit zbytků ve školní jídelně v rámci programu Skutečně zdravá škola.

Nově podávané nápoje v ŠJ

Dne 1. 12. 2023 jsme dětem obohatili pitný režim o o ovocné a ovocno-zeleninové džusy bez přidaných cukrů, konzervant a barviv. Děti ochutnaly jahodový a hruškový džus, multivitamin a příchuť mrkváček.

Nově podávané nápoje v ŠJ

Potravinová pyramida

Protože jsme zapojeni do projektu Skutečně zdravé školy a není nám jedno, jak se naše děti stravují a chceme jim poskytnout co nejvíce informací týkající se zdravé výživy a správného stolování, pustili se
žáci 6. tříd při hodině VKZ (výchova ke zdraví) s panem učitelem Václavem Švarcem do projektu potravinové Pyramidy. Žákům bylo vysvětleno, jaké potraviny a proč potřebují pro svůj zdravý růst a správný vývoj.
Projekt také zpracovávali při hodině výtvarné výchovy a anglického jazyka.
Jako hřeb celé akce, bylo v rámci projetu Skutečně zdravé školy ve školní jídelně uspořádané zdravé svačení. Žáci si vyzkoušeli navrhnout pestrý a nutričně vyvážený jídelníček, ochutnali spoustu
čerstvého ovoce a zeleniny, celozrnné pečivo, mléčné výrobky a sýry z farmy Babina z Plas a dokonce i soutěžili.

Potravinová pyramida

Seznam dodavatelů ŠJ

V následujícím souboru naleznete dodavatele potravin pro ŠJ ZŠ J. V. Sládka Zbiroh.

Světový den jódu

Dnes jsme si ve školní jídelně připomněli Světový den jódu a s dětmi jsme si vysvětlili, proč je pro naše tělo a jeho funkci důležitý.
Do jídelníčku jsme zařadili potraviny, které jsou bohatým zdrojem jódu. Rybu, hrách a mléko.

Světový den jódu

Vaření s šéfkuchařem

Dne 22.11. se konal v naší školní kuchyni praktický kuchařský workshop určený pro školní jídelny základních škol pod vedením profesionálního šéfkuchaře Víta Kudrny. Navštívily nás kuchařky a vedoucí jídelen z Mýta, Holoubkova, Stupna a Mlečic. Ukázali jsme si, jak vařit v konvektomatu z čerstvých a sezónních surovin. Uvařili jsme a ochutnali máslové vdolečky s jablky a smetanovým tvarohem, bramboráčky s pečeným česnekem, lívanečky s cejlonskou skořicí, bramborové rösti se sýrem a zadělávaným zelím z červené řepy, květákové řízečky s muškátovým oříškem a nakonec sázená vejce pečená v páře. Bylo to pohodové odpoledne plné nových zkušeností s úžasnym týmem. Jménem celého kolektivu ŠJ ZBIROH děkuji za úžasnou zkušenost a budeme se těšit na další setkání v týmovém vaření.
K. Štědrá

Vaření s šéfkuchařem

Volba jídla

V pátek 3.11. si žáci ve školní jídelně zvolili bezmasý pokrm, který jim paní kuchařky uvaří 13.11. jako menu č. 2. Byl to vyrovnaný duel. Zvítězil ale kuskus se sýrem Cottage a zeleninou. Těšíme se na novou variantu této dětmi velmi oblíbené potraviny.

Volba jídla

Zdravé pečení bez cukru se školní družinou

I ve školní družině se chystáme na adventní čas.
Děti si vyzkoušely v rámci projektu Skutečně zdravé školy vytvořit
zdravé vánoční cukroví bez přidaného cukru, který jsme nahradili
javorovým sirupem. Děti se při pečení prostřídaly a ještě nazdobily
vánoční stromeček, u kterého si zazpívaly koledu.
K dispozici nám byla školní jídelna a paní vedoucí, která nám
společně s kuchařkami naše zdravé cukroví upekla. Všichni si to
moc užili a už se těšíme na vánoční besídku, kde si vše sníme a
možná přijde i Ježíšek :)

Fotogalerie

Náhodný výběr z galerie

Pranostiky

Pranostika na akt. měsíc

Jasný měsíc v dubnu škodí květu stromů.

Pranostika na akt. den

Zpívá-li pěnice na svatého Tiburcia Valeriána, víno se pěkně ukáže.

Mobilní aplikace

Sledujte informace z našeho webu v mobilní aplikaci – V OBRAZE.
Volně ke stažení: